کبد چرب

افزایش مصرف غذاهای آماده (فست فودها و مواد غذایی حاوی نگهدارنده)، عدم تحرک (ورزش نکردن) و افزایش استرس در کنار گسترش زندگی ماشینی، بیماری‌های مختلفی را به همراه آورده که بیماری کبد چرب یکی از این نوع بیماری‌ها بوده و درسراسر جهان از جمله ایران شایع شده است. کبد چرب شایع‌ترین بیماری کبدی در دنیا می‌باشد که متاسفانه روز به روز نیز رو به افزایش می‌باشد.

 

نقش کبد در بدن

کبد پالایشگاه بدن است که مسئول بیش از 500 کارکرد حیاتی در بدن بوده که بدون آن انسان قادر به ادامه زندگی نمی‌باشد. کبد وظایف متعددی بر عهده دارد که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. در ذخیره‌سازی و متابولیسم چربی‌ها، کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها نقش دارد.
  2. خون را از مواد سمی و آسیب زا به سلول‌های بدن پاک‌سازی می‌کند.
  3. ذخیره و فعال‌سازی ویتامین‌ها و مواد معدنی.
  4. تولید صفرا برای کمک به هضم و جذب چربی‌ها.
  5. تبدیل آمونیاک بسیار سمی به اوره تا به راحتی از راه ادرار دفع گردد.
  6. با تولید عواملی برای ازبین بردن ویروس‌ها و باکتری‌های همچون (اینترفرون)، ایمنی و مقاومت بدن را افزایش می‌دهد.
  7. ساخت اکثر پروتئین‌ها و فاکتورهای انعقادی.
  8. محل ذخیره قند خون است.

 

 

کبد چرب (Fatty Liver) چیست؟
منظور از کبد چرب، رسوب چربی (عمدتا از چربی‌های خنثی مثل تری‌گلیسرید) در سلول‌های کبدی است. کبد چرب اغلب در مصرف‌کنندگان مشروبات الکلی، افراد چاق، کم تحرک، مبتلایان به دیابت، افراد پر استرس (شخصیات‌های اضطرابی)، مبتلایان به هپیرلیپیدمی (چربی خون بالا) و مصرف‌کنندگان طولانی مدت غذاهای حاوی نگه‌دارنده (فست‌فودها و نوشابه‌های گازدار) مشاهده می‌شود.اهمیت این بیماری به دلیل تخریب سلول‌های کبدی است که درصورت عدم تشخیص زودرس و درمان مناسب می‌تواند منجر به بیماری پیشرفته و غیرقابل برگشت کبدی به نام سیروز کبدی شود. در این مرحله تنها اقدام ممکن درمانی، پیوند کبد می‌باشد. از طرفی تشخیص زودهنگام و درمان مناسب بیماری کبد چرب، نه تنها از آسیب سلول‌های کبدی، بلکه از عوارض مهم قلبی و عروقی که از جمله علل مرگ و میر بیماران مبتلا به کبد چرب می‌باشد نیز جلوگیری می‌کند.