پیامبر اکرم (ص) به حضرت علی (ع) فرمودند: به خوردن کدو عادت کن، زیرا کدو مغز و اندیشه و عقل را زیاد میکند. همچنين ايشان میفرمایند: کدو زیاد بخورید زیرا غم و اندوه را برطرف میکند و هرکس بخورد چهرهاش زیبا و نیکو میشود. کدو غذای من و پیامبران قبل از من است. از ديگر سخنان پيامبر اكرم در خصوص كدو اين بود كه خوردن کدو با عدس رقت قلب میآورد.
- کدو دارای آهن، کلسیم، روی، پتاسیم، فسفر و ویتامینهاي C ،B3 ،B2 ،B1 و A میباشد.
- کدو و تخم کدو هر دو برای پیشگیری از سرطان مفید هستند.
- کدو دارای مقدار زیادی ماده ضد سرطان و آنتی اکسیدانی به نام کاروتنوئید میباشد که ضد اکسیدکنندهها است و نمیگذارد سلولها پیر شود.
- تخم کدو بسیار موثر در درمان سرطان پروستات و بر طرف کننده ورم پروستات میباشد. در مردان معمولاً بعد از 40 سالگی غده پروستات شروع به بزرگ شدن میکند، بنابراین مردان بالای 40 سال بهتر است در رژیم غذایی خود از انواع کدو بیشتر استفاده کنند. (البته تخم کدو حلوایی خام و بو نداده تأثیراتش به مراتب زیادتر است.)
- کدو و تخم کدو در پیشگیری از سرطان ریه بسیار مؤثر است و اشخاص سیگاری و حتی آنهایی که با این اشخاص زندگی میکنند، برای این که بیمار نشوند بهتر است از انواع کدو بیشتر در رژیمهای غذایی خود استفاده کنند، تا خطر ابتلا به انواع سرطانها به ویژه سرطان ریه در آنها کاهش پیدا کند.
- مصرف مربای کدو، سبب دفع سودا و تقویت اعصاب میشود.
- ترشی کدو لطیف کننده و هضم کننده غذا است و مناسب برای مبتلایان به بیماریهای پروستات میباشد.
- انواع کدو تب بر و ادرار آور است.
- خوردن کدو رگهای بدن را باز میکند و برای یرقان (زردی) بسیار مفید است. مصرف انواع کدو برای پیشگیری از امراض قلبی بسیار مفید است.
- اگر کدو حلوایی پخته و گرم را بر صورت گذارید و نیم ساعت در آن حال باقی بماید رنگ چهره را باز میکند و صورت را براق و زیبا میسازد.
- کدو حلوایی منبع سرشار از دو ترکیب شیمیایی به نامهای لوتئین و زیکزانتین است. تحقیقات علمی نشان داده مصرف مواد غذایی که سرشار از این دو ترکیب هستند نظیر کدو حلوایی از ابتلاء به بیماری آب مروارید جلوگیری میکند.
- کدو حلوایی سینه را نرم و دفع اخلاط و سرفه را آسان میسازد.
امام صادق (ع) میفرمایند: کدو برای درد قولنج مفید است.
توجه:
کدو چون دارای کالری کمی است، بنابراین بهترین غذا برای کسانی است که میخواهند وزن کم کنند.
تذکرات:
- کدو سرد و تر است و مصلح آن نعناع و نمک و روغن زیتون، فلفل، زیره و آبغوره است.
- افراد گرم مزاج بهتر است کدو را با آبغوره و یا سرکه مصرف نمایند.
- چون طبع کدو سرد است کسانی که سرد مزاج هستند یا در مناطق سرد سیر زندگی میکنند باید کدو را همراه با ادویه جات گرم مثل سیر و فلفل یا نعناع مصرف کنند.
- تخم کدو باعث چاقی میشود و اشخاص چاق نباید در خوردن آن افراط کنند. کدو برای گرم مزاج صفرایی غذای خوبی است.
منابع:
- دانشنامه طب اهل بیت علیه السلام
- خواص سبزیهای خوراکی
- سبزی درمانی