امام علی (ع) میفرمایند: خربزه بخورید که آب آن رحمت است و شیرینی آن از شیرینی بهشت است.
امام رضا (ع) میفرمایند: خربزه به منزل آب است، به منزل شیرینی معطر است، میوهی گوارایی است، پاک کنندهی دهان و دندان است، طعام خوبی است، خورشت شایستهای است، مثانه را شستشو میدهد، صورت را صاف میکند و دهان را خوشبو میکند.
رسول گرامی اسلام (ص) فرمودند: خوردن خربزه، پیش از غذا بدن را میشوید و بیماریها و مرضها را از بدن ریشه کن میکند.
خَربُزه گیاهی از تیره کدوییان که میوهاش درشت و شیرین و آبدار است. بوتهٔ آن کوتاه و ساقههایش روی زمین میخوابد. خربزه جزء صیفیجات بهشمار میآید و دارای مقدار زیادی ویتامین A ,C، سلولز و مواد قندي است. بهطورکلی، خانوادهٔ خربزه شامل انواع گرمک و طالبی نیز میشود که البته این دو نوع کمآبتر از خربزه هستند. توصیه میشود خربزه شیرین را مصرف کنید. معمولاً هرچه رنگ خربزه زرد تیره مایل به نارنجی و خطوط سفید رنگ روی آن بیشتر باشد، شیرینتر است.
پروفسور حاجبی درباره اهميت اين نعمت الهي ميگويد: خربزه به خاطر دفع سموم بدن ارزش حیاتی بالایی دارد. موجب رشد کودکان شده، سبب افزایش فعالیت سلولهای گوارش و رفع نقاهت میگردد. همچنين دکتر جزایری، نويسنده كتاب معروف زبان خوراكیها در خصوص خربزه نوشته است: عطر و بوی خربزه مقوی قلب بوده و عروق را باز میکند و بهترین پاک کنندهی کلیه و مثانه است، همچنین خوردن تخم خربزه ادرار را زیاد میکند و کلیه و مثانه را شستشو داده و مجاری ادرار را پاک میکند.
- خربزه ادرار آور و ضدیبوست است.
- اگر گوشت خربزه را له کنید و به صورت مرهم روی سوختگیهای سطحی پوست بدن بگذارند، آن را معالجه خواهد نمود.
- تخم خربزه برای سرفههای حاد، درد سینه، حلق و تبهای حاره مفید است.
- خربزه شربت گوارا و مطبوعی است که سلولهای بدن را شستشو و سموم آنها را از راه ادرار دفع مینماید.
- مصرف خربزه خنکی، شادابی و طراوتی خاص در بدن ایجاد میکند.
- خربزه باعث افزایش شیر زنان شیرده میشود.
- مرهم گوشت خربزه برای تسکین درد و تورم چشم به کار میرود.
- خوردن مغز تخم خربزهی بو داده، یک مادهی غذایی است که طبیعت گرم دارد.
- مغز تخم خربزه برای رفع سوزش ادرار و خشونت زبان مفید است.
- مغز تخم خربزهی بو داده دارای خاصیت ادرار آور است و زیاد کنندهی میل جنسی است.
- انداختن مقداری پوست تمیز خربزه در دیگ، پختن گوشت را سرعت میبخشد.
- خربزه برای اشخاص مبتلا به سل ریوی و کمخونی بسیار مفید است.
- خربزه رنگ و رخسار را روشن میکند و بیماری استسقاء را از بین میبرد.
- خربزه به هضم غذا کمک میکند و رودل را دفع مینماید.
- خربزه ضد کمخونی است و عرق بدن را زیاد میکند.
پرهيزات و هشدارها در خصوص استفاده از خربزه:
- در کتاب کافی به نقل از امام رضا (ع) آمده است: خوردن خربزه به صورت ناشتا، باعث فلج شدن میشود.
- افراد مبتلا به دیابت باید از مصرف خربزه پرهیز کنند.
- اطبایی چون جالینوس، فارابی و حکیم مومن عقیده داشتند که زمان تناول نمودن خربزه، ما بین دو وعده غذايي میباشد یعنی دو ساعت قبل یا بعد از غذا.
- کسانی که به سرماخوردگی، سینه درد، ورم معده و روده دچار هستند، باید از مصرف خربزه پرهیز کنند.
- خوردن خربزه با پنیر برای طحال ضرر دارد.
منابع:
- دانشنامه طب اهل بیت
- میوه درمانی دکتر گیلورد هاورز
- کتاب شفا دکتر صادق رجحان