خواص غذایی و دارویی انار

Pomegranate

در مورد خواص انار روایات متعددی از ائمه در دسترس است که برخی از آن‌ها در زیر آمده است:

امام حسن عسگری (ع) مي‌فرمايند: «انار (شیرین) بخورید، چرا که خون را فرو می‌نشاند و آن را در درون تصفیه می‌کند.»

پیامبر اکرم (ص) مي‌فرمايند: «انار را با پیه آن بخورید که شست و شوی معده است.»

امام علی (ع) مي‌فرمايند: هرکس به کودک خود انار دهد زودتر به سخن آید.

امام رضا (ع) مي‌فرمايند: خوردن انار شیرین آب (نطفه) مرد را زیاد می‌کند و فرزند را نیکو می‌کند.

امام صادق (ع) مي‌فرمايند: انار را با پیه آن (پیه پوست نازکی است که میان دانه‌ها قرار دارد) بخورید زیرا معده را دباغی و ذهن را زیاد می‌کند.

 

انار یکی از میوه‌های درختی است که دانه‌هایی اغلب قرمز و گاهی سفید، یا رنگ‌هایی بین آن دو دارد. رنگ پوست آن نیز اغلب قرمز و گاه سیاه یا تقریباً زرد است؛ این میوه در معدود کشورهای جهان نظیر ایران، افغانستان، پاکستان، عراق و ترکیه کشت می‌شود به همین خاطر عضو مرغوب‌ترین میوه‌های جهان است و عضو ۱۰ میوهٔ برتر جهان بوده و خواص بسیاری دارد:

  • انار تصفیه کننده خون و تقویت کننده قلب است و اگر پیش از غذا خورده شود، اشتها را باز می‌کند.
  • خوردن انار از ابتلا به بیماری قند جلوگیری می‌کند. 
  • انار ترش و شیرین (ملس) اثر مستی را بر طرف نموده و مضرات دخانیات را خنثی می‌کند.
  • انار برای اشخاصی که یبوست دارند، مضر است اما برای کسانی که خروج مقعد (پرولابس مقعد) دارند پوست انار را بجوشانند آب آن را صاف کرد و بعد از هر اجابت مزاج در داخل آب نیم گرم یا سرد آن بنشینند و برای کسانی که بواسیر دارند مفید است.
  • انار برای کسانی که نفع معده دارند، مفید است.
  • اشخاصی که داراي رطوبت و سردي مزاج هستند، جهت تعديل مزاج، پس از خوردن انار زنجبیل جوشیده با آب نبات گرم بخورند.
  • خوردن انار به عنوان دسر و پس از غذا خوب نیست.
  • خوردن زیاد انار در یک وعده خوب نیست و غذا را فاسد می‌کند و باعث بیماری و ناراحتی معده خواهد شد.
  • زیاده‌روی در مصرف انار ترش ایجاد زخم معده می‌کند.
  • درد نیمه سر (میگرن) با خوردن دم کرده یا جوشانده برگ درخت انار درمان می‌شود.
  • مصرف انار ترش زخم‌های دهان را درمان می‌کند. برای این منظور روزی چند بار انار ترش را در دهان نگهدارید.
  • مصرف انار شیرین صدا را صاف می‌کند و سرفه را تسکین می‌دهد.
  • مصرف انار شیرین تقویت‌کننده کبد و در معالجه یرقان (زردی) مفید است.
  • مصرف انار شیرین ایجاد شادی نموده، غم و اندوه را بر طرف كرده و رنگ رخسار را نیکو می‌کند.
  • مصرف انار در معالجه راشیتیسم (نرمی استخوان)، کم‌خونی و ضعف اعصاب موثر است و بدن را نیرو می‌بخشد از این رو امام صادق (ع) فرمودند: کودکان خود را انار بخورانید، زیرا آنها را زودتر به حد جوانی می‌رساند.
  • انار ضد سرماخوردگی است. 
  • انار اشتها آور است پس بهتر است قبل از غذا مصرف شود.
  • انار به علت داشتن پتاسیم و منیزیم در تصفيه خون موثر است و چون فعالیت کبد را زیاد می‌کند در احتقان کبد موثر بوده و در رفع اوره و کلسترول و دفع سموم و تعادل مایعات بدن به خصوص خون نقش مهمی ایفا می‌کند.
  • دانه خشک کرده انار قابض بوده و در درمان اسهال حاد به‌کار می‌رود. همچنين رب انار یبوست می‌آورد.
  • جوشانده پوست یا ریشه انار را برای دفع انواع کرم‌ها می‌توان استفاده کرد.
  • کسانی که میل به خوردن خاک یا چیز دیگری دارند، با خوردن رب انار درمان می‌شوند.
  • خانم‌های حامله اگر در زمان بارداری رب انار مصرف کنند، ویار آن‌ها از بین می‌رود.
  • انارشیرین خارش‌های بدن را تسکین می‌دهد.
  • برای از بین بردن ترشحات زنانگی (ترشحات ساده) از دم کرده گل انار استفاده شود.
  • توصیه می‌شود کسانی که کم‌خون هستند و احساس خستگی زیاد می‌کنند از دم کرده یا جوشانده برگ انار (10 گرم برگ 25 سی سی آب) به عنوان چای استفاده کنند.
  • برای رفع درد سینه یا سرفه خشک سر انار را سوراخ کرده سپس روغن بادام شیرین داخل آن ریخته و روی آتش بگذارید تا روغن جذب آن شود آن‌ گاه آن را بخورید.