شنبلیله دارای خواص متعددی است. از آن جمله در درمان نقرس، نرمی استخوان، لاغری، دیابت، بسیاری از بیماریهای پوستی و عوارض ناشی از بیماریهای کبدی و … نقش موثری دارد. شنبلیله از جهت آهن، فسفر و بسیاری از مواد دیگر بسیار غنی است و طبیعت آن گرم و خشک است.
خواص شنبلیله:
1- شنبلیله مقوی و ترمیم کننده است. (اولین مورد استعمال شنبلیله درمان لاغری بدن است.)
2- پودر دانهی شنبلیله در درمان نقرس، دیابت، نرمی استخوان، کم خونی و حتی برای جلوگیری از بروز بسیاری از بیماریها موثر است.
3- دانه شنبلیله از لحاظ مقوی بودن مانند روغن ماهی مرو است.
4- دانه شنبلیله برای تقویت کبد و درمان ضعفهای ناشی از بیماریهای کبدی موثر است.
5- تخم شنبلیله را کوبیده و در شیر، پخته تناول کنید که علاوه بر فربه شدن، رنگ چهره را روشن میکند.
6- شستشوی سر با آب جوشانده دانه شنبلیله برای برطرف کردن شوره سر و تقویت مو مفید است.
7- مصرف جوشانده برگ و دانه شنبلیله زایمان را آسان میکند.
8- در درمان ریشه کردن ناخن (گوشه کردن ناخن) شنبلیله مفید است.
9- برای تقویت و جلوگیری از ریزش مو میتوان از ضماد برگ و بذر شنبلیله بهرمند شد.
10- دم کرده انجیر با شنبلیله برای سینه درد و خشونت سینه بسیار نافع است.
11- یک واحد پودر تخم شنبلیله با 2 واحد عسل مخلوط کرده روزی یک قاشق مربا خوری میل شود، در درمان کم خونی و لاغری بسیار موثر است.
12- اشکنه شنبلیله سادهترین راه استفاده از شنبلیله است که هم غذا بوده و هم به منزلهی دارو میباشد.
13- تخم شنبلیله نه تنها برای تقویت جسمی و روحی بیماران موثر است. همچنین برای جلوگیری از لاغر شدن مبتلا یان به مرض قند تجویز میشود.
14- شنبلیله سبب افزایش میل و قدرت جنسی میشود.
15- تخم شنبلیله مدر، اشتها آور، قائده آور و مقوی ریه و سینه است.
16- مصرف روزانه 500 میلی گرم شنبلیله چربی خون (کلسترول وتری گلیسرید) را کاهش و HDL که چربی خوب است، را افزایش میدهد.
17- افزودن یک قاشق چایخوری دانه شنبلیله به غذاها یا حل کرده یک قاشق چای خوری پودر شنبلیله در آب یا آب میوه و خوردن آن قبل از غذا، برای رفع سوزش سر دل و ریفلاکس موثر است.
18- دانه شنبلیله دارای خواص ضدباکتری، ضدقارچ و ضدالتهاب بسیار عالی است. از این رو پودر آن، التهابات پوست ناشی از زخم، اگزما، سوختگی و غیره را به سرعت بهبودی داده و زخم را سریعتر درمان میکند.
19- پودر دانه شنبلیله برای سیستم قلبی عروقی بسیار مفید است و به تقویت قلب کمک کرده و ابتلا به حمله قلبی را کاهش میدهد.
منابع:
مجموعه آثار دکتر کاشانی