کدام ماده غذایی باعث دوری از ۷۲ نوع بیماری ومشکل میشود؟
$
خواص نمک
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله، در سفارشهایشان به امام علی علیه السلام میفرمودند: «ای علی! غذا را با نمک، آغاز کن و با نمک، پایان ده. چرا که، هر کس غذای خویش را با نمک آغاز کند و با نمک پایان دهد، از هفتاد و دو نوع از انواع بلا که جذام، دیوانگی و پیسی از آن جمله است، به دور باشد.»
(کتاب الکافی، جلد 6، صفحه 326)
—
تا چند دهه پیش از این اگر کسی از فواید و خواص متعدد نمک میگفت، در مجامع علمی نهتنها اعتنایی به این مسئله نمیشد، بلکه دفاع از مصرف نمک طعام طبیعی در حکم مخالفت با علم و دستیافتههای علم پزشکی بود!! اما امروزه و با گسترش دامنه علم بشری و با تحقیقات مختلفی که درباره نمک طعام صورت گرفته است، گوشههایی از حقایق بیانشده از لسان مبارک نبی مکرم اسلام و ائمه اطهار درباره «فواید نمک طعام» در حال آشکار شدن است که در ادامه به یک نمونه از این تحقیقات که در قالب کتاب مستقلی به نامHygienic Rules in Islam منتشر شده، اشاره مینماییم:
دکتر Toumaniance در این کتاب فواید مصرف نمک پیش از غذا را اینگونه بیان نموده است:
- بنابر یافتههای علوم پزشکی، دهان محل تجمع انواع میکروبها است که بر اثر استعمال نمک پیش از غذا، آنها برطرف میشوند.
- آب دهان (بزاق) از چشمههایی بهنام غدد بزاقی جاری میشوند که هرچه با غذا مخلوط شوند، غذا زودتر از گلو پایین میرود و زودتر هضم میشود. ورود نمک در دهان، غدههای اطراف دهان را تحریک نموده و به ترشح آنها سرعت میبخشد. از این رو، غذا را زودتر هضم میکند و برای فرو بردن حاضر میسازد.
- زمانی که نمک وارد معده خالی از غذا میشود، معده را تحریک میکند و ترشحات زیادتری به وجود میآورد؛ پس «اسفیورت» نمک سبب زود فرو بردن و زود هضم شدن غذا میشود.
- از آن جا که نمک پیش از غذا تحریککننده غدههای هاضمه است، بر اثر تحریک آنها، انسان میل به غذا خوردن مییابد. بنابراین، نمک سبب زیاد شدن اشتها میشود.
- چنانچه مواد شیمیایی، بیش از اندازه معمول در معده ترشح شود، موجب سوءهاضمه میشود و نمک پیش از غذا، به دلیل دارا بودن اثر اسیدی، آن را خنثی و بیاثر و سوءهاضمه را برطرف مینماید.
- در بدن و خون و ساختمان جسم، مقدار معینی نمک وجود دارد که اگر این مقدار کاهش یابد، موجب امراض مختلفی در اعضاء بدن میشود؛ اما وقتی نمک پیش از غذا وارد معده شود، مقدار مورد نیاز را برای کمبود خود نگه میدارد و در حقیقت، مقدار از دست رفته را جبران میکند.
- بر اثر نمک خوردن، مقداری از آب بدن از روزنههای پوست بیرون میآید و به این ترتیب، سوراخهای تنفسی پوستی، پاک و پاکیزه میشوند.
- خوردن نمک پس از صرف غذا نیز، غدد بزاقی را تحریک میکند و باعث زیاد شدن آب دهان میشود. بنابراین، انسان ناگزیر به فرو بردن یا بیرون کردن آن از دهان میشود که در هر دو صورت، چربی یا غذای باقیمانده در دهان و بین دندان به همراه آب دهان برطرف میشود.
- اگر انسان غذایی بخورد که نمک آن کم باشد یا در معده ترشحات مواد نمکی نباشد، غذا دیرتر هضم میشود و این، سبب بروز سوء هاضمه میشود؛ خوردن نمک، پیش از غذا، این آسیب را برطرف میکند.
علاوه بر موارد بالا که در کتاب دکتر Toumaniance، به آن اشاره شده، لازم به ذکر است که نمک به عنوان یک ماده گرم و خشک، عامل موثر و توانایی در جهت زدایش بلغم اضافی از بدن به ویژه بلغم موجود در دستگاه گوارشی و خصوصا معده میشود. کاهش سردی و رطوبت معده که از اثرات استفاده از نمک طبیعی میباشد، باعث کارکرد صحیح معده، توانایی بیشتر آن در هضم غذا، از بین بردن نفخ معده و کاهش اشتهای کاذبی که به علت سردی و رطوبت معده به وجود میآید میگردد.
البته در خاتمه تذکر این نکته ضروری است که «نمک طعام طبیعی» چنین خواصی دارد و نه نمک شیمیایی یددار.
—