عوامل غیرخوراکی حفظ سلامت قلب
- حالات روانی (اغراض نفسانی) مانند فرح، شادی، سرور، غم، اندوه و غضب از عمده عوامل موثر در تعیین سلامتی یا بیماری قلب هستند. از میان این حالات، فرح، شادی، سرور باعث تقویت قلب و غم، ترس، غضب و خجالت موجب تحلیل روح و ضعف قلب میشوند. پرداختن به تفریح و شادی و سرور، دور کردن افکار بد و وسوسههای بد از خود، خشمگین نشدن و غضب نکردن از جمله موارد جهت حفظ سلامتی قلب محسوب میشوند.
- برای حفظ صحت و سلامتی قلب لازم است که از بوییدن اشیای بد بو احتراز شود. مصرف سیگار، قلیان ومشروبات الکلی فوق العاده برای قلب ضرر دارد.
- پرهیز از مقاربت مفرط و بیداری زیاد، برای پیشگیری از مبتلا به بیماریهای قلبی و حفظ سلامت قلب توصیه میشود.
- ورزش ملایم و معتدل به طوری که نه خیلی سخت و نه خیلی سبک باشد، برای قلب مفید است.
- خوردن غذاهای غلیظ و پرخوری جزء موارد مضر برای قلب محسوب میشوند.
—
عوامل خوراکی حفظ سلامت قلب
فرآوردههای خوراکی مفید برای قلب:
- گوشتهای مفید: بره و بزغاله بدون چربی، ماهی کیلکا و نیز گوشت پخته شده در شیر، مقوی قلب و بدن است.
- میوههای مفید: سیب، به، گلابی، انار، لیمو، نارنج، آناناس و …
- سبزیجات مفید: نعناع، ریحان، بادرنجبویه، ریحان کوهی، ریواس، کاسنی، کاهو، خرفه، گشنیز، کد و …
- نوشیدنیهای مفید: نوشیدن گلاب، عرق بیدمشک، به ویژه عرق کیالک برای قلب بسیار مفید است.
- مرباهای مفید: مربای سیب، مربای به، مربای بالنگ، مربای آناناس و …
شربتهای مفید برای قلب:
- شربت عرق بهار نارنج با تخم فرنجمشک: مفرح و ضد استرس و اضطراب است. برای این منظور یک قاشق مرباخوری فرنجمشک را با یک لیوان عرق بهار نارنج مخلوط نموده و اجازه دهید یک ساعت بماند و سپس میل شود. لازم به ذکر است بهتر است این شربت، عصرها میل شود.
- شربت زعفران: برای امراض قلبی و بیحالی و سستی بدن مفید است. جهت تهیه این شربت، نصف قاشق چای خوری زعفران را در 2 لیوان آب جوش ریخته تا دم بکشد. پس از دم کشیدن هر بار یک سوم لیوان از محلول فوق را همراه با گلاب و کمی عسل میل نمایند. لازم به توضیح است که بهتر است این شربت، عصرها میل شود.
- شربت گلاب: نصف لیوان گلاب را به همراه نصف لیوان آب و یک قاشق مرباخوری تخم شربتی و کمی نبات یا عسل مخلوط نموده و اجازه دهید نیم ساعت بماند، سپس میل شود.
- جلاب: یک کیلو شکر را با 3 کیلو گلاب روی حرارت ملایم قرار داده، جوشانده و کف آن را بگیرید تا مقدار آن به نصف برسد. سپس یک گرم زعفران ساییده را به آن اضافه کنید. مایه شربت فوق را در ظرفی نگهداری کرده و هر بار یک چهارم لیوان مخلوط فوق با آب رقیق نموده و میل نمایید.
- شربت بادرنجبویه: برگ بادرنجبویه را در گلاب جوشانده تا قوت آن را بگیرد، سپس آن را صاف کنید. به میزان یک سوم تا دو سوم مقدار عصاره بادرنجبویه، گلاب را مخلوط کرده و به قوام بیاورید. در زمان مصرف هر بار یک ششم لیوان مخلوط فوق را با آب رقیق نموده و میل نمایید. لازم به ذکر است این شربت، در بیمارانی که مبتلا به فشار خون هستند ممکن است باعث بالا رفتن فشارشان شود.
سوپ مخصوص بیماران قلبی:
یک استکان جو، یک استکان برنج، یک بشقاب جعفری خرد شده و کمی گشنیز را با آب پخته تا مواد له شوند. سپس کدوی سبز تکه شده، زعفران، نمک، روغن زیتون به آن اضافه نمایید.
—
پرهیزات بیماران قلبی
بیماران قلبی باید از مصرف غذاهای سرخ شده، گوشت قرمز (گاو و گوساله)، غذاهای چرب، چای پر رنگ و غلیظ، نسکافه و قهوه پرهیز نمایند. به جای چای میتوان از دمکرده به و سیب، دمکرده برگ به، دمکرده گل گاوزبان، سنبلطیبب، مغز لیمو عمانی و یا از دیگر دمنوشهای مفید برای قلب استفاده نمود. ممکن است غذاها و نوشیدنیهای بسیار سرد مزاج، مضر حرارت غریزی باشند، لذا این قبیل مواد میبایست باید با مصلحاتشان مصرف گردند.